Het ervaringsverhaal van Karen met het Expertise Team Jonge Kind (ETJK)

“Nog nooit zo’n professionele partij tegengekomen die tegelijkertijd zo menselijk is”

Karen en Marcel zijn ouders van Stan (6) en Mint (1). Niet lang na de geboorte van Stan voelt Karen dat er iets aan de hand is met haar zoontje maar kan er de vinger niet precies op leggen. Begin 2019 worden ze aangemeld bij het Expertise Team Jonge Kind (ETJK) bij INTER-PSY. Lees hieronder haar ervaring:

Karen: “Stan moest als baby altijd al veel huilen en contact maken ging moeizaam. Het was sowieso een moeilijke start. Ik ben tijdens de zwangerschap ziek geweest en hij is als prematuur geboren. Zijn gedrag werd steeds opvallender. Hij keek ons niet aan, hij reageerde niet op dingen. Bij drie maanden al had ik het idee: dit klopt niet. We hebben dit toen al aangekaart bij het consultatiebureau maar daar gaven ze aan dat we nog prima konden wachten. Hij is nog jong, geef hem even wat tijd. Dat vonden mijn man en ik een mooie gedachte, maar toch bleef mijn onderbuikgevoel dat er iets niet klopte. Ook bij de opvang gaven ze later aan dat hij niet reageerde als je hem riep. Nog iemand die dit dus aangaf, maar wat nu?

Nu zou ik zeggen, bel de huisarts en laat je verwijzen. Maar toen leek het me iets voor het consultatiebureau. Daar gaven ze ons niet echt tips, maar konden wel doorverwijzen naar MEE Drenthe voor ondersteuning. Bij het expertiseteam daar zat een consulent die goede ervaringen had met INTER-PSY en ons toen heeft doorgestuurd. Stan was toen ongeveer 1,5 jaar oud.

Zo kwamen we toen bij INTER-PSY terecht en vanaf het allereerste begin voelden we ons gezien en serieus genomen. Al bij de eerste afspraak ontstond er een basisgevoel van: we gaan dit samen aan en INTER-PSY gaat alles doen wat ze kunnen om ons verder te helpen. We zijn niet meer alleen.

Het hele ouderschap is nieuw bij een eerste kind en je weet niet welke wegen je allemaal kunt volgen voor hulp. Het is dan heel fijn als iemand je aan de hand meeneemt en daar doorheen kan leiden.

Er volgden diverse onderzoeken en observaties en uiteindelijk een voorlopige diagnose waar wij ons helemaal in konden vinden. Daarnaast keek het ETJK mee naar een passende plek voor Stan. Hij zat toen nog op een reguliere kinderopvang, maar daar liep de zorg vast voor hem. Niet lang daarna is Stan gestart op het Kinderdagcentrum (KDC) waar hij nu nog steeds zit.

We hebben ook zeer veel gehad aan de ontzettend volledige verslaglegging vanuit INTER-PSY. Er wordt hier geen detail gemist. Dit maakt het zoveel gemakkelijker bij alles wat we moesten regelen en aanvragen, zoals PGB-hulp of een aangepast bed. Op het KDC hadden ze daarnaast nog nooit een kind aangemeld gekregen waar het dossier al zo compleet was. Dan hoef je niet alles uit te leggen en keer op keer je verhaal te doen. Dat heeft ons veel geholpen.

Inmiddels is Stan 6 jaar en niet meer in zorg bij het ETJK. Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van dit team, maar niet voordat het ETJK heeft meegekeken bij passende vervolghulp. Nu ontvangen we hulp van het CVBP.  Vlak voordat we hierheen overstapten heeft het ETJK alle onderzoeken nogmaals uitgevoerd om te kijken waar de verschillen en kansen liggen. Daarnaast hielp ons dit heel erg bij de aanvraag van WLZ en extra 1-op-1 hulp op het KDC.

Ik denk dat veel zorgouders onderschatten wat het vroeg starten met de juiste hulp kan doen. Je hóeft het niet allemaal alleen te doen en het hoeft ook niet lang te duren of stroperig te gaan. Voor de rest van Stans leven hebben we er profijt van dat we zo vroeg al bij INTER-PSY terecht zijn gekomen. Ouders zijn vaak bang voor een stempel, maar INTER-PSY heeft nooit iets op papier gezet waarin wij ons niet konden vinden.

We zijn supertevreden over de snelheid van onderzoeken, hoe iedereen met elkaar schakelde en hoe wij echt gezien zijn. Ook wij als ouders, en niet alleen Stan. Wat kunnen jullie aan? Wat is er mogelijk thuis? Daar keek ook iemand mee en gaf handige concrete tips. Ook nadat de zorg vanuit INTER-PSY stopte gingen ze mee naar de eerste gesprekken bij een andere instantie om de overdracht te doen. Zelfs als de zorg stopt, zorgt het ETJK ervoor dat je alsnog op de goeie plek terechtkomt. Nog nooit zo’n professionele partij tegengekomen die tegelijkertijd zo menselijk is.”

Karen

Nog nooit zo’n professionele partij tegengekomen die tegelijkertijd zo menselijk is