Geweldig nieuws! We hebben de plenaire sprekers voor het symposium vastgelegd. Het belooft een diverse line-up te worden met sprekers die stuk voor stuk interessante verhalen te vertellen hebben. We kijken er enorm naar uit om hun ideeën te ontdekken. Benieuwd naar de line-up? Bekijk het hieronder.

Datum: 12 juni 2024
Locatie: Oosterpoort Groningen
Thema: Alles is Relaties

Plenaire Sprekers

Prof. dr. Catrin Finkenauer

Goede relaties zijn goed voor mensen, maar hoe houd je relaties goed?

Goede relaties zijn goed voor mensen en essentieel voor welzijn en geluk, en hun afwezigheid kan onze gezondheid net zo sterk beïnvloeden als roken, overgewicht en hoge bloeddruk. Relaties bestaan niet in een vacuüm, ze worden beïnvloed door en hebben zelf invloed op de contexten waarin we leven. Gezien het belang van relaties voor ons psychosociaal functioneren, is het belangrijk om te begrijpen hoe relaties zich over tijd ontwikkelen en welke processen binnen deze relaties bijdragen aan het in standhouden van goed relaties. In mijn presentatie zal ik de processen onderzoeken die van belang zijn om relaties te versterken en te behouden.

Biografie

Prof. dr. Catrin Finkenauer is hoogleraar Jeugdstudies bij Interdisciplinaire Sociale Wetenschap, aan de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van het universitaire strategisch thema Dynamics of Youth. Ze doet onderzoek naar relaties en richt zich hierbij op de interpersoonlijke dynamiek. Met haar team onderzoekt ze hoe relatiepartners elkaar beïnvloeden. Het gaat hierbij niet alleen om romantische relaties, maar ook om ouder-kindrelaties en vriendschappen. Hoe brengen mensen in relaties het beste en het slechtste in elkaar naar boven? Ze probeert hierbij manieren te vinden om harmonieuze relaties te bevorderen en misverstanden en conflicten te voorkomen.

LinkedIn

Prof. dr. Marjolijn Antheunis

“What’s bothering you?” – Sociale chatbots in de geestelijke gezondheidszorg

De hoge prevalentie van psychische aandoeningen, in combinatie met de lange wachttijden in de specialistische GGz brengt belangrijke risico’s met zich mee, bijvoorbeeld een verminderd welzijn van cliënten, een lagere motivatie om nog met therapie te starten en een lagere kans op een succesvolle behandeling. Het is daarom belangrijk dat cliënten met psychische problemen steun ontvangen tijdens die wachtperiode. Of, dat we zelfs proberen te voorkomen dat specialistische GGz nodig is. Zou een gepersonaliseerde virtuele assistent, in de vorm van een sociale chatbot, hier een oplossing kunnen bieden? Tijdens deze lezing worden de (on)mogelijkheden van een dergelijke interventie doorlopen en bekeken waar de kansen liggen en waar de risico’s.

Over Marjolijn

Marjolijn Antheunis is hoogleraar Communicatie en Technologie en bevlogen bestuurder. In haar onderzoek richt ze zich op de impact van digitale technologie op interpersoonlijke communicatie in domein van vriendschappen en relaties en in het domein van de gezondheidszorg. Als bestuurder zet ze zich als vice-decaan onderzoek onder meer in voor sustainable science. Het streven naar duurzaam onderzoek en onderwijs gedaan vanuit intrinsiek gemotiveerde wetenschappers kan de vitaliteit van de universiteit en de wetenschap verhogen.

LinkedIn

Foto gemaakt door Ines Vansteenkiste-Muylle

Kitlyn Tjin a Djie

Lezing

De grote gebeurtenissen in de wereld beïnvloeden familiegeschiedenissen en de impact van de verlieservaringen sijpelt door in de generaties.

In deze interactieve lezing vertelt Kitlyn Tjin A Djie over de transgenerationele overdracht van trauma en migratie, deze bijzondere levensfaseovergangen destabiliseren minstens 4 generaties. Onze cliënten lijden onder discontinuïteit, fragmentatie en ontbreken van samenhang. Ingrijpende levensfaseovergangen in eerdere generaties leiden tot onbewuste patronen in families. De eerste generatie kent het verlies en zwijgt, de tweede draagt het verlies en beschermt de eerste, en de derde ontregelt de destructieve patronen die ontstaan door niet gezien en niet gehoord worden. In de chaos is het van belang de stemmen van 3 generaties samen te brengen, de verhalen verborgen in schuurtjes, kelders en archieven in het licht te zetten. Het gebruik maken van de band tussen grootouders en kleinkinderen is een verborgen kracht voor transformeren van destructieve patronen Dat kan zorgen voor het ervaren van samenhang, van familiecontinuïteit. Wie ben je en waar hoor je bij. Kitlyn laat het licht schijnen op de samenhang die er is tussen de ogenschijnlijk chaotische verbanden. https://ntr.nl/Nooit-te-laat/581/detail/Nooit-te-laat/VPWON_1357211

Kitlyn Tjin A Djie is transcultureel systeemtherapeut en opleider. Ze heeft het beschermjassenmodel ontwikkeld als antwoord op het lineaire westerse witte individu-denken in de jeugdzorg. ‘Beschermjassen’ is een model dat ruimte schept voor diversiteit. ‘Beschermjassen’ betekent bescherming bieden door mensen of groepen in te bedden in hun krachtbronnen. Veiligheid en warmte bieden, mensen omhullen in het oude vertrouwde, daarmee bestrijd je uitsluiting en creëer je verbinding. Kitlyn is eigenaar van Bureau Beschermjassen en geeft trainingen over de toepassing van het gedachtegoed in zorg, onderwijs en welzijnssectoren. Ze schreef samen met Irene Zwaan diverse boeken en artikelen over Beschermjassen, oa De Familieziel. Een overzicht van publicaties vind je op de website. https://www.beschermjassen.nl/publicaties

LinkedIn
Ayhan Tatlicioglu - Algemeen directeur

''Ik verwacht heel veel van het symposium. We hebben er zin in!''

Seminars

We zijn momenteel nog druk bezig met het finaliseren van alle seminars die tijdens het symposium zullen plaatsvinden. Zodra deze programmaonderdelen ook definitief zijn zullen de kaartjes in de verkoop gaan.

Nieuwsbrief Symposium

Ontvang als eerste de laatste updates over ons 15-jarig jubileumsymposium op 12 juni 2024 in de Oosterpoort, Groningen! Meld je aan via onderstaand contactformulier en mis geen enkele aankondiging over sprekers, workshops en aanmeldingsinstructies.