Sharon Bletterman is ruim 3,5 jaar werkzaam als orthopedagoog bij INTER-PSY in Groningen en mag zich sinds een maand ook publicerend auteur noemen. Samen met Denise Vervuren als illustrator heeft ze een prentenboek geschreven!

Waar gaat het over?
In Lente overwint haar angst volgen we het verhaal van Lente. Een zesjarig meisje dat ontzettend bang is voor spinnen. Ze heeft het gevoel dat ze de enige is en daarom schaamt ze zich hiervoor. Totdat het op school over emoties gaat en ze erachter komt dat een klasgenoot ook bang is voor spinnen. Hierdoor voelt ze zich sterker en bedenkt dat ze van haar spinnenangst af wil. Samen met haar moeder doet ze allerlei oefeningen en merkt dat ze minder bang wordt voor spinnen.

Oefeningen uit het werkveld
De oefeningen uit het boek zijn gebaseerd op de evidence-based behandelmethode Cognitieve Gedragstherapie, een effectieve methode om doelgericht met angsten zoals die van Lente aan de slag te gaan. Het boek is geschreven voor kinderen met angsten en hun ouders. Aan het einde van het boek vind je dan ook handvatten en tips voor ouders van kinderen met angsten.

Lente overwint haar angst tussenblad 2

Eigen ervaringen
Sharons inspiratie komt voort uit haar eigen angst voor spinnen. In 2019 startte ze met de cursus Cognitieve Gedragstherapie en moest hierbij ook haar eigen spinnenangst onder ogen zien. Door de exposure oefeningen is de angst een stuk minder geworden. Ze geeft aan dat ze nu veel liever voor de beestjes is, ‘vroeger pakte ik de stofzuiger of plette ze dood met een papiertje. Nu pak ik sommige spinnen met mijn handen (wel soms met schoonmaakhandschoenen aan, dan is het toch wat minder spannend) of ik pak ze met een glas en gooi ze naar buiten.’ Het boek schrijven en het blijven oefenen helpt dus, al zal ze nooit een groot fan worden van onze achtpotige vriendjes. Toch bleek dit de inval te zijn waar ze naar zocht voor haar eerste boek. ‘Hierin kan ik zowel mijn eigen persoonlijke ervaring kwijt, alsook de theoretische achtergrond en kennis die ik heb.’

Missie
Als orthopedagoog geeft ze behandeling aan kinderen met angst en ze ziet het als haar missie om zoveel mogelijk kinderen en ouders op een laagdrempelige manier te helpen in het overwinnen van angsten.

‘Maar het overwinnen van angst betekent niet dat je helemaal niet meer bang bent, maar dat je er minder last van hebt,’ voegt Sharon toe. Niet alle vormen van angst worden gezien binnen de GGZ en ze zou het fantastisch vinden als het boek eraan kan bijdragen dat angsten preventief worden aangepakt.

Lees meer over Sharon en bestel haar boek Lente overwint haar angst op www.sharonbletterman.nl.

Sharon Lente overwint haar angst