dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut (VGCt & NVGP). Ze is behandelinhoudelijk manager van de specialistische teams bij INTER-PSY, waaronder het Expertise Team Jonge Kind en het Autismeteam. Els is voorzitter van FANN en van CASS18+. Ze is tevens programmadirecteur van het Nationaal Autisme Congres.
Seminar/workshop 3: Autistisch ouderschap: Uitdagingen, vooroordelen en kansen voor verbetering
Mensen met autisme hebben moeite met het ontwikkelen, onderhouden en begrijpen van relaties (APA, 2022). Dat betekent niet dat zij geen behoefte hebben aan relaties en ook niet dat zij deze niet hebben, wel dat er vaak andere voorwaarden nodig zijn. Dat geldt ook voor autistisch ouderschap.
Ouderschap brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Wanneer je autisme hebt, komen daar extra uitdagingen bij kijken (McDonell & DeLucia, 2021). Het is belangrijk dat er dan passende ondersteuning beschikbaar is. Helaas krijgen ouders met autisme zelden de benodigde ondersteuning, zowel vanuit de hulpverlening als de bredere samenleving (Pohl e.a., 2020). Vaak worden ze geconfronteerd met vooroordelen en ontvangen ze ongevraagd advies, zoals dat het wellicht beter zou zijn als ze geen kinderen zouden krijgen, of dat ze het bij één kind moeten houden. Bovendien worden er veel vragen gesteld, zoals of ze niet bang zijn dat hun kind ook autistisch zal zijn, over hun vermogen om adequaat voor hun kind te zorgen, en de mogelijkheid om een hechte ouder-kindrelatie te ontwikkelen.
In dit seminar wordt hier dieper op ingegaan. De basis daarbij vormen onderzoeksresultaten uit een online FANN-enquête gericht op opmerkingen en adviezen die autistische moeders te horen hebben gekregen, en hoe dit hun ervaring van het ouderschap heeft beïnvloed.
Denny Kroneman, ervaringsdeskundige bij INTER-PSY, heeft een diverse achtergrond in het onderwijs en sociaal werk. Zijn persoonlijke ervaringen hebben hem geïnspireerd om anderen te helpen in hun herstelproces. Dit leidde tot het volgen van scholing tot ervaringsdeskundige. Aanvullend volgt hij nu een hbo-master in Ervaringsdeskundigheid. Zijn streven is om ervaringskennis beter te positioneren binnen de maatschappij.
Mijn naam is Jikke Jelles, sinds oktober 2023 werkzaam binnen INTER-PSY als GZ-psycholoog. Denny Kroneman vroeg me of ik met hem deze workshop wil organiseren, op dit aanbod ging ik graag in. In een grote organisatie als INTER-PSY, vind ik het delen van informatie en kennis met bekende en minder bekende collega’s een leuke manier om te werken aan mijn relaties.
Seminar/workshop 4: Binnenstebuiten: Een goede relatie met jezelf
In deze interactieve workshop staat het verkennen van onze ervaringskennis centraal om een diepere relatie met ons professionele zelf te ontwikkelen. We onderzoeken hoe persoonlijke ervaringen en inzichten ons kunnen bijstaan in het cultiveren van een gezonde zelfrelatie en professionele groei. Hierbij belichten we de kernwaarden van ervaringsdeskundigheid.
Na deze workshop heb je een beter begrip van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid, en hoe dit ingezet kan worden in iemands herstelproces. Je gaat naar huis met een persoonlijke affirmatiekaart, die je desgewenst kunt inzetten in je praktijk om jezelf en anderen te ondersteunen.