Wat is een Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen?

Bij Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen gaat het om psychische klachten en aandoeningen die kunnen ontstaan na de confrontatie met een schokkende gebeurtenis of zeer ingrijpende situatie, zoals de dood, verwonding, of (seksueel) geweld. Je kan dit zelf hebben meegemaakt of er getuige van zijn geweest. Er zijn verschillende psychische aandoeningen die kunnen ontstaan na een ingrijpende of schokkende ervaring, de meest voorkomende is de posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Bekijk hieronder de verschijnselen van PTSS:

Intrusies:

Intrusies zijn herinneringen, beelden, gedachten of dromen over de gebeurtenis, die vaak ongewild opkomen. Het lukt daardoor niet om te vergeten wat er is gebeurd. Vaak voelt het alsof de traumatische gebeurtenissen kort geleden hebben plaatsgevonden, ook al was het lang geleden. Herbelevingen komen soms spontaan op, maar het kan ook zijn dat ze worden getriggerd door iets dat met het trauma te maken had. Intrusies kunnen zorgen voor veel lijdensdruk of lichamelijke klachten.

Vermijding:

Een logische reactie op angst is dat mensen datgene proberen te vermijden waar ze bang van worden. Iemand kan proberen om gedachten of herinneringen te vermijden door niet te willen praten over hetgeen er is gebeurd of bepaalde voorwerpen, personen of plekken vermijden die doen denken aan het trauma.

Verandering in cognities en stemming:

Hierbij kun je denken aan een onvermogen om aspecten van de herinnering terug te halen, negatieve gedachten over jezelf anderen of de wereld, vertekende gedachten over de oorzaak of gevolgen van de gebeurtenis zoals bijvoorbeeld schuldgevoelens, somberheid, minder interesse en/of deelname aan belangrijke activiteiten en gevoelens van onthechting.

Verandering in arousal, waakzaamheid en reactiviteit:

Mensen met een posttraumatische stress stoornis kunnen het gevoel hebben constant alert te zijn en kunnen schrikachtig zijn. Iemand kan sneller geïrriteerd reageren of roekeloos gedrag vertonen. Vaak is er sprake van problemen in de aandacht en concentratie en iemand kan vergeetachtig zijn. Tenslotte kunnen er problemen zijn met inslapen of doorslapen.

Wat biedt INTER-PSY

Na het stellen van de juiste diagnose wordt er behandeling aangeboden. INTER-PSY biedt ambulante traumabehandeling welke kan variëren in werkwijze en intensiteit. De behandeling kan bestaan uit:

  • Psycho-educatie (uitleg over de stoornis), soms met ondersteuning van e-health
  • Cognitieve gedragstherapie
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
  • Imaginaire exposure
  • Schrijftherapie
  • Imaginaire Rescripting (ImRs)
  • Lichaamsgerichte therapie
  • Medicatie

 

Meer informatie over PTSS